Transformarea spectaculoasa a unui dulap vechi cu Vintage Paint

Share

In exemplul de astazi va arat transformarea minunata pe care a avut-o un dulap vechi gasit la un targ de vechituri. Este foarte probabil sa ai si tu un astfel de dulap depozitat undeva si uitat de ani de zile… sau care sa semene destul de mult.

 

Este un dulap simplu, nimic fancy, fara “curburi” spectaculoase si de aceea m-am gandit ca acest exemplu poate fi usor pus de aplicare de catre oricine a tinut o pensula in mana pana acum sau se pregateste sa inceapa aceasta minunata aventura e reconditionarii unei piese de mobilier:)

 

Mai intai se curate dulapul (degreseaza) cu putina apa calda si sapun. Lasam la uscat si apoi ne apucam de treaba. Dupa cum stiti, Vintage Paint este o vopsea pe care o poti folosi atat pe lemn cat si pe sticla, metal, textile si multe altele DAR ceea ce este minunat la ea este ca mobila veche nu trebuie raschetata, ci doar spalata cu putina apa si sapun (degresata).  Prin urmare nu pierzi vremea cu lucrari complicate de curatire sau decapare ci poti trece direct la partea frumoasa… vopsirea mobilei (in cazul de fata). Mai multe detalii gasesti la noi pe site.

M-am gandit la o culoare french, versatila, usor de asortat si prima optiune a fost Soft Linen. Pare o culoare inchisa la prima vedere (si este o culoare inchisa) dar acest gri care predomina are o baza de rosu care cumva „incalzeste”  culoare si ii da multa profunzime.

Am dar 2 straturi de French Linen cu un timp de uscare intre ele de minim 1 ora. Vopseaua Vintage Paint se usuca repede, exceptie fac cazurile cand este frig si atunci trebuie asteptat mai mult. Ceea ce mai este minunat pentru cei pasionati de vopsit si reconditinonat, este ca vopseaua Vintage Paint nu are miros.. deci niciun miros intepator nu te va deranja, poti vopsi ata vara cat si iarna la tine acasa fara nicio problema. Cred ca este foarte important de stiut acest lucru:)

Dupa ce s-au uscat cele 2 straturi de vopsea, putem lua un glaspapir sau unul dintre buretii nostri minunati pentru patina si incepem sa raschetam usor pentru a dezvalui putin din lemnul de la baza ca si cand dulapul are culoarea lui originala si este doar ros din loc in loc.

De fapt in aceasta etapa se intampla magia cu o piesa de mobilier. Cand faci acest lucru trebuie sa te gandesti si sa vizualizezi locurile unde isi pune amprenta in mod natural uzura, patina timpului: pe la muchii, in colturi, la sertare, manere, zone cu detalii (vezi partea de deasupra oglinzii)… pentru a crea o patina frumoasa pur si simplu trebuie sa te gandesti la acest lucru si apoi incet si cu rabdare sa incerci sa dezvalui mici portiuni din culoarea originala a lemnului. Niciodata sa nu raschetezi bucati mari din zone drepte, plate …nu iti va iesi o piesa autentica.

La sfarsit am tratat dulapul cu ceara transparenta pentru o mai buna rezistenta in timp a vopselei si o intretinere a piesei mai usoara. Poti folosi pentru ceara o perie sau o carpa de bumbac.

Daca vrei poti trata si cu o ceara colorata dar trebuie sa tii minte ca vei obtine un alt look, ceara colorata schimba dramatic o piesa de mobilier. O ceara maro deschis sau maro inchis ii da piesei vopsite un aspect antic, ca si cand ar fi piese vechi, cu patina timpului; ceara alba sau gri  da o textura mata, catifelata pieselor.

Sper ca ti-a placut exemplul meu de astazi si te-am inspirat pentru proiectele tale viitoare,

Monica

 

 

 

 

 

Share