Armonie culori: ochiul nostru iubeste culorile, trebuie doar sa stim sa le folosim

Share

Totul in jurul nostru are culoare. Suntem inconjurati de culori.. Fiecare obiect pe care il vedem, de orice fel, din orice loc are culoare. Este elementul definitoriu care ne ajuta sa distingem obiectelele intre ele. Cand se lasa intunericul iar lumina lunii si a stelelor este diminuata de cerul noros, umblam orbeste prin camera. Nu putem vedea lucrurile a caror pozitie o stiam in camera pentru ca nu mai putem sa le vedem culorile.

Uita-te imprejurul tau in camera. Fiecare obiect si element are culoarea lui. Podeaua daca este din lemn probabil este o nuanta de maro, plintelele, baghetele sau cornisele poate sunt albe, crem sau aceeasi culoare cu peretii .. oricum ar fi au culoare, peretii la fel au o anumita culoare, la fel si perdelele, draperiile, covoarele, ramele tablourilor toate au o anumita culoare.

Daca in camera noastra toate aceste elemente sunt combinate inteligent din punct de vedere coloristic, efectul va fi unul armonios si foarte important “odihnitor” pentru ochi. Daca folosim culorile fara sa ne gandim inainte sau fara sa avem nicio notiune in acest sens, vom fi nemultumiti si ne vom intreba de ce unele interioare sunt mai frumoase decat altele.

Frumusetea unui interior nu este neaparat rezultatul unor cheltuieli foarte mari ci depinde de cunostintele noastre in materie de armonizare culori fie innascute, fie dobandite prin studiu.

Casele noastre, hainele noastre, birourile, magazinele, strazile si gradinile vorbesc despre noi.. Este un fel de reclama gratuita, de care nu putem ”scapa”. Ce alegem sa cumparam si sa purtam ne reprezinta in totalitate. Culoarea este un limbaj universal pe care trebuie sa invatam sa il “vorbim” corect.

Relatia pe care culorile din jurul nostru o creeaza se traduce intr-un fel in “atmosfera”, acest lucru la care cu totii tanjim, ne afecteaza starea si ne dorim sa fie cat mai placuta, cosy, relaxanta. Aceasta atmosfera are de-a face mult cu culorile, intensitatile cu care sunt folosite intr-un interior si este extrem de important daca atmosfera din jurul nostru ne da o stare de stres si oboseala sau ne imbie la liniste sau relaxare. Mai jos este roata culorilor lui Newton (anul 1706) unde se pot vedea relatiile dintre diferitele culori si tonuri.

Cumva stiinta culorii se aseamana foarte mult cu stiinta muzicii. In timp ce in muzica cultivam urechea, in coloristica cultivam/educam ochiul.

Este foarte important pentru fiecare om sa stie ca prin combinarea anumitor culori vom realiza interioare frumoase si care sunt acestea si ce combinatii trebuie evitate ca sa nu provocam “dezastre” vizuale.

In articolul de astazi voi incerca sa sintetizez ce am invatat si practicat in timp despre culori si modul de armonizare a lor. Orice gand sau sentiment este transmis de catre om prin limbaj. Cat de frustrant este daca te afli intr-o tara straina si nu iti poti exprima gandurile sau dorintele  cele mai simple pentru ca nu cunosti limba: nu poti intreba unde este statia de autobuz, nu ii poti comunica chelnerului ce iti place sa mananci.. te simti cu adevarat inconfortabil.  Dar cat de bine te simti cand cunosti foarte bine limba in care vorbesti si toate sensurile cuvintelor, nuantele lor si te poti exprima cu grija, cu cuvinte atent alese si iti poti exprima clar ce ai in gand.  Acelasi lucru se intampla si pe taramul culorilor. Daca nu stapinesti limbajul culorilor vei face tot felul de artificii si asocieri de care nu vei fi multumim in final sau vei fi ezitant in folosirea lor de teama sa nu alegi gresit si sa pici in ridicol. Cunoasterea notiunilor de baza despre culori si armonii iti vor da libertatea  de a folosi culorile, in combinatiile placute ochiului. In chart-ul de mai jos apar culorile primare, culorile secundare care se obtin pe baza lor si culorile tertiare. De asemenea vedem cum se obtine fiecare culoare, pe baza celor  3 culori primare (rosu, galben si albastru) putem obtine orice culoare.

In afara de regulile de armonizare ale culorilor, de ceea ce ele contin si cu se realizeaza o alta componenta a culorilor este psihologia fiecarei culori, ce efect creeaza fiecare culoare asupra sentimetelor si emotiilor omului cand este in preajma lor.

De ce albastru si galben sunt considerate culori care stimuleaza, albastru si verde culori care te linistesc/calmeaza? De ce ne simtim mai vioi si exuberanti cand suntem inconjurati de tonuri mai deschise ale culorilor si mai sobri cand avem in jur tonuri mai inchise? De ce numim unele culori calde si pe altele reci cand fizic nu ai nicio problema in acest sens.. De ce galben, rosu si portocaliu se numesc culori care te imping la actiune iar movul, verde si albastru culori “de retragere”?

Ochiul omului iubeste culorile. Fara sa isi dea seama oameni sunt influentati si reactioneaza la culorile din jurul lor. Culorile au puterea de a atrage atentia, de a stimula emotii, a te inveseli si a anima sau de a linisti si calma.

Sa luam de exemplul portocaliul:  este realizat prin combinarea in parti egale de rosu si galben, elementul lipsa este albastru. Prin urmare, culoarea complementara a portocaliului este albastru. Nu se stie de ce dar ochiul uman are nevoie de toate cele 3 culori primare (rosu, galben si albastru) pentru a fi in armonie. Portocaliul este cu siguranta o culoare calda, cu o mare valoare decorativa, este o culoare vesela si placuta ochiului find potrivita pentru camerele cu expunere slaba la soare. Dar trebuie potentat cu atentie atunci cand este folosit. Se poate folosi in cantitati mai mari dar nuante ale acestuia grizate, “rupte”. O cantitate mica de portocaliu la intensitate mare (de exemplu un ghiveci cu flori portocalii), o banda din dantela sau un vas portocaliu cu siguranta vor aduce la viata o camera prea anosta unde albastrul primeaza.

Mai jos cateva combinatii ale portocaliului care arata minunat impreuna:)

1. PORTOCALIU, VERDE & MOV PRUNA

natura, cel mai bun colorist:

uitati-va cu atentia la combinatia coloristica a pasarii: cioc portocaliu, pe cap are mov si apoi nuante de verde

peretii portocaliu, lambriuri lemn mov pruna iar in planul 3 mobila  si corp iluminat verde.

 

Aici o combinatie foarte placuta intre  cele 3 culori dar toate „grizate”, intotdeauna veti obtine combinatii mult mai interesante in acest fel: rochia de catifea portocalie, dantela verde si banda delicata mov.


2. PORTOCALIU, VERDE & MARO

 

 

Galbenul este culoarea cea mai vesela. Este o culoarea „insorita”. Stimuleaza ochiul si este recomandat sa o folosim intr-o camera intunecoasa. Dintre toate culorile, galbenul este cel mai apropiat de culoarea luminii, a soarelui. Ne gandim la el ca fiind “sunny” si ne simtim veseli, pusi pe glume si fericiti. Galbenul este simbolul soarelui datator de viata ce are puterea de a dispersa ceata. Asa ca,  sa luam seama de aceasta putere a culorii galben atunci cand vrem sa vopsim peretii unei camera nu prea luminoase. Orice combinatie coloristica in care galbenul este predominant va reflecta toata lumina care reuseste sa intre prin ferestre si va ajuta la luminarea camerei.

Iata cateva combinatii coloristice armonioase cand vrem sa folosim galbenul:

  1. GALBEN, VERDE SI PRUNA

 

 

galben mustar, verde iar pe geanta nuanta de mov

2. GALBEN, VERDE SI ROSU LAQUE (cu siguranta o combinatie curajoasa:)

pigment rosu laque

3. GALBEN, GRI & VIOLET

 

 

 

 

Verdele este culoarea naturii, se obtine prin combinarea in parti egale intre albastru si galben. El relaxeaza spiritul si odihneste ochii. Verdele, aceasta combinatie intre albastru si galben, are calitati din ambele. Este mai deschis si mai vesel decat albastrul si mai ‘retras” si linitit decat galben. Verde este calmant si linistitor pentri ochi si nervi, este ca o gura de aer  proaspat intr-o zi insorita si torida de vara … In camerele pozitionate spre sud, unde este lumina naturala mai mult decat suficienta si caldura, verdele este o alegere foarte buna.

1. VERDE PAL, ROSU & ALB

 

 

sau poate din fashion:)

 

1. VERDE OLIVE, ALB & ROSU STRACOJIU

 

3. VERDE OLIVE, GALBEN SI VIOLET

 

 

4. VERDE & ROZ

5.  TURCOAZ SI ROSU

 

Albastrul este culoarea cea mai linistitoare. Se foloseste in camerele de odihna. Nuantele de albastru se considera ca “racesc” atmosfera si de aceea se folosesc in zonele cu clima calda sau in camerele insorite. Albastrul nu este nici insorit, nici cald dar nici agresiv. Este albastru..Albastrul este opusul rosului si al galbenului. Este rece, linistit si rezervat. Datorita efectului pe care il are , albastrul se foloseste mult in scheme cromatice ale unei camera, in fashion si advertising. De multe ori vrem sa decoram o camera in tonuri linistite (un dormitor de exemplu) sau sa decoram un salon de discutii si am vrea ceva sobru si elegant. In aceste situatii, albastrul este perfect ca si culoare dominanta in schema cromatica.

1. BLEU & ROZ

2. BLEU & ROSU

 

 

 

3. BLEU SI VERDE OLIVE

4. BLEUMARINE & ROSU

5. ALBASTRU, ROZ & VERDE (so exquisite:)

GRI, culoare neutra alaturi de alb si negru, poate fi folosita in orice combinatie coloristica.

Imi place in schimb mult in combinatie cu rosu si chiar cu accente galben. Rosul agita, se foloseste pe suprafete mici. El da caldura si scoate in evidenta mici bibelouri sau rame tablouri.  Combinatie dintre o culoare neutra (in acest caz gri) si o culoare primara (rosu) este cea mai simpla schema coloristica pe care o folosesc si copii inca din gradinita: uitati-va la rochita unei papusi si veti vedea in cea mai mare parte o combinatie intre o culoare primara si o culoare neutra: rochia unei papusi este albastra si asortata cu dantela alba sau un pulover gri cu detalii rosii, o sapca neagra cu rosu sau galben. Este o regula basic cu care nu poti da gres niciodata. Rosul ne da senzatia de vitalitate si caldura asa cum se va vedea si in exemplele de mai jos.  Cand suntem dominati de emotii puternice, rosim imediat.  Intr-o camera intunecoasa si sumbra, elementul colorat in rosu este singurul care are viata iar oamenii se vor duce instinctiv catre el. Prin urmare sa tinem seama de efectul pe care il are culoarea rosie asupra hainelor sau interioarelor noastre. Prea mult rosu intens la un palton de exemplu poate irita privirea de exemplu.. Intr-o camera unde dorim sa obtinem o atmosfera cosy si calda putem folosi tonuri de rosu dar in mod discret, intr-o biblioteca de exemplu. Dar intr-un dining room cu ferestre catre sud de exemplu, daca rosu va fi dominant in camera efectul vizual va fi dezastruos mai ales intr-o zi insorita..

  1. GRI, ROSU & GALBEN

2. GRI & ROSU

Instinctul de a avea o casa frumoasa este in fiecare dintre noi. Daca acest instinct este ghidat si cultivat, acest lucru se va vedea intr-o imbunatatire considerabila a caselor noastre. O buna cunoastre a culorilor, proprietatilor lor, armoniilor si psihologiei lor sunt extrem de importante atunci cand vrem sa ne decoram casele. Cand ar trebui sa folosim culori calde, care este efectul daca folosim culori reci, cand este de preferat sa folosesti culori care te imbie la actiune si cand ar trebui sa folosesti culori mai linistite si care este efectul lor, ce schema coloristica este indicat sa folosesti intr-un dormitor situat catre nord, dar intr-un dining room insorit, ce culori sa folosesti intr-un dormitor insorit sau un dining room pozitionat catre nord, ce culori vor face ca o camera sa para mai mare, ce culori ne stimuleaza, ce culori ne linistesc, ce efect are folosirea culorilor in tonuri deschise sau daca folosim in schimb tonuri inchise ale aceleasi culori? Toate aceste intrebari pot fi rezolvate prin folosirea in mod inteligent a culorii in decorarea caselor noastre.

Casele noastre ne reprezinta. Daca vom fi indiferenti la modul de imbinare al elementelor decorative si la regulile de folosire ale culorilor, acest lucru se va vedea. Dar daca folosim ceea ce avem cu atentie la detalii, casele noastre vor arata ca stim secretele unei amenajari armonioase.

Sper sa va fi inspirat articolul despre culori si armonii si ca atunci cand veti avea un proiect de amenajare veti mai deschide putin si veti frunzari prin ce am scris si prin pozele pentru inspiratie.

Multumesc pinterest-ului, o sursa inepuizabila de poze, pe care le-am folosit in ilustrarea textului meu.

Va astept ca de obicei pe email la monica@maisonromantique.ro sau telefonic la 0729 131 814.

Monica

 

 

Share