Cum vopsim mobila de bucatarie? Pas cu pas cum poti avea o bucatarie asa cum iti doresti!

Share

De ceva vreme vroiam sa va arat acest proiect facut in vara dar pentru ca timpul este o problema:), abia acum am reusit sa imi fac putin timp sa imi adun toate informatiile, pozele si sa va arat micul meu proiect de reconditionare mobilier bucatarie.

M-am gandit ca daca as pune doar cateva poze cu Before & After nu ar ajuta atat de mult pe cineva care ar vrea sa faca un proiect asemanator, asa ca am incercat sa imi fac timp si sa explic practic  pas cu pas cum iti poti revopsi bucataria (si nu numai) intr-o culoarea noua, in tendinte, asa cum iti place tie si nu stiai ca se poate sa faci chiar tu acest lucru cu un buget mic.

Ce trebuie sa spun de la inceput este ca nu trebuie sa faci inainte lucrari migaloase si obositoare de slefuire, decapare, etc ci doar o degresare atenta pentru a avea o aderenta foarte buna a vopselei.

Vintage Paint este un produs foarte apreciat de cei pasionati de activitatile DIY, bricolaj sau de cei care vor sa reconditioneze mobilier intr-un mod cat mai simplu si usor de folosit. Vopseaua este special realizata pentru astfel de lucrari si prinde atat pe lemn cat si pe metal, sticla, piatra, plastic, faianta, textile.. practic nu au fost pana acum situatii cand vopseau nu a prins pe o anumita suprafata.

Se spune că bucătăria este sufletul casei și chiar așa este. Ne adunam cu toții în bucătărie sa facem ceva bun să mâncăm, povestim ce am făcut peste zi, facem sandwichuri pentru școală, prăjituri, bem un pahar bun de vin…

Pentru că ne doream mult sa facem ceva modificari in bucătărie dar nu sa schimbam mobilierul, am ales varianta cea mai usoara si mai putin costisitoare… sa  vopsim mobilierul.  Este drept ca mobilierul avea o culoarea calda, placuta dar dupa mai mult de 8 ani parca ai nevoie de o schimbare de look. Plus ca atunci cand fetita mea era mica am montat la sertare tot felul de accesorii care sa o impiedice pe ea sa le deschida sertarele si sa isi prinda manutele, accesorii care intre timp au fost scoase dar au lasat urme urate din pacate.

Prima si cea mai importanta problema.. ce culoare sa aleg? Cu atat de multe culori si variante este destul de greu sa te decizi asupra unei culori. Stiam ca as vrea  verde dar nu eram decisa asupra nuantei. In capul meu se invarteau cu repeziciune nuante de verde temperate de galben mustar sau orange stins….Dupa multe incercari si tatonari intre verde smarald, verdis gris, verde “Laduree” am ales nuanta dusty turcoise pe care am mai deschis-o putin cu alb. In fine daca va hotarati sa schimbati culoarea mobilei, puteti folosi paletarul Vintage Paint pentru ca nuantele sunt redate cu acuratete, fiind mici bucati de lemn vopsite cu fiecare culoare.

Culoarea fiind hotarata, m-am apucat de treaba. In primul rand daca va hotarati sa vopsiti bucataria, trebuie sa stiti ca trebuie ca toate suprafatele ce urmeaza a fi vopsite trebuie degresate foarte, foarte bine. Prin urmare am pus intr-un lighean apa calda si sapun lichid si am trecut la partea cea mai putin funny si creativa, spalarea cu mare atentie a mobilei. Dupa ce mobila s-a uscat, am trecut la partea a 2a si anume protejarea cu scotch de hartie a suprafetelor ce intra in contact cu mobila dar nu vor fi vopsite (ex. parchet, gresie, faianta, geamuri, etc). Daca aceasta etapa o efectuati cu atentie, partea de vopsit este cea mai simpla si fara bataie de cap. Nu vrei sa incepi sa cureti de vopsea geamurile de la dulap pentru ca nu au fost bine protejate…

Dupa ce si aceasta etapa este gata, putem trece la partea cu adevarat frumoasa si creativa, vopsitul mobilei. Let’s paint!  Inainte am scos butonii si manarele vechi cu un ajutor de nadejde:) pentru ca intentionam sa ii schimb cu altii noi la sfarsit. De ceva vreme aveam  in cap sa vopsesc bucataria si  sa folosesc butoni din portelan asa cum vazusem in filmele frantuzesti sau englezesti de epoca.

Vopsitul in sine a fost foarte simplu, lemnul este un pin si a prins vopseaua foarte frumos, fara tehnici complicate de vopsit. Pur si simplu trebuie amestecata foarte bine vopseaua pentru ca pigmentul sa se distribuie  bine in vopsea iar apoi cu o pensula se vopseste foarte usor.

 

Cam asa arata mobilierul dupa prima mana de vopsea.. Destul de bine si imi placea mult. Am vrut o culoare mai puternica, cumva british. Am lasat sa se usuce pana a 2a zi pentru ca vopseaua sa intre bine in fibra lemnului. Practic vopseaua se usuca destul de repede (mai ales vara) vei observa ca in maxim 2 ore vopseaua este uscata dar pentru o buna aderenta a vopselei, este bine sa lasam intre straturile de vopsea 24 ore sa se usuce bine.

A doua a zi am trecut la mana a 2a care de asemenea s-a intins foarte usor si cumva a mai “stins” din culoarea de la prima mana. Mi-a placut mai mult tonul usor mai “fade” al culorii obtinute.

Pentru ca nu mai aveam rabdare sa astept pana a doua zi am inceput sa imi asez milioanele de sticle, sticlute, farfurii sau plante cu care imi decorez bucataria. Ce sa fac..?! Fiecare cu placerile lui:)

Am doua zi am dat cu lacul ultramat pentru protectie a vopselei. Intotdeauna cand vorbim de supraftele vopsite in bucatarie, baie, blaturi masa, zone trafic vom folosi lac si NU ceara. Lacul protejeaza foarte bine si fiind mat pastreaza aspectul vintage al mobiliei.Aici la partea de lac trebuie ceva mai multa atentie pentru ca nu trebuie dar in strat gros ci cate putin si intins foarte bine. Altfel se va altera cumva culoarea originala, se va ingalbeni si nu iti doresti asta. Deci trebuie cu atentie sa intinzi bine. Am dat 2 straturi sa ma asigur ca totul va fi ok.

Mai aveam o problema cu peretele din spate care era alb și cumva anost. De fapt este o ușița de interventie pentru centrala termică… din plastic..destul de greu de mascat pentru că de fapt ea nu trebuie mascată. Singura idee a fost sa o vopsesc intr-o alta culoare pentru ca alb nu imi placea deloc.. Atunci am dat o mână de Warm Brown iar rezultatul a fost peste așteptări! Cald, cu personalitate, complet diferit.

Cam asta este aventura mea din mijlocul verii prin care am dat o viata noua micutei mele bucatarii. In poza de mai jos mi se pare ca am surprins cel mai bine in poza noua culoare a mobilierului din bucatarie.

Am inserat de asemenea in decorul bucatariei un vechi scaun reconditionat si vopsit de mine intre timp care mi se pare ca arata minunat cu noua culoare. Iar pernuta rotunda cu fata de perna de inspiratie shabby cu danteluta pe margine completeaza frumos paleta cromatica a bucatariei mele.

Am vopsit, am schimbat butonii, et voila:)

 

Sper sa va placa noul meu proiect si sa va inspire sa dati frau liber creativitatii si sa realizati lucruri minunate! Daca aveti in gand un proiect dar nu stiti cum sa procedati, nu aveti suficient curaj sa incepeti, imi puteti scrie sau ma puteti suna si va ajut cu placere,

Cu drag,

Monica

monica@maisonromantique.ro

 

Share