5 zile in Franta, intr-un atelier alaturi de un Maître Doreur de la Versailles

Share

Experienta extraordinara de lucru dintr-un atelier de aurire mobilier.

Intotdeauna m-au fascinat castelele, palatele, resedintele aristocratilor si am vizitat cat de mult mi-a permis timpul si bugetul, desigur:) De multe ori aleg sa merg singura ca sa pot sta linistita, sa imi aloc timp si sa ma bucur pe indelete de fiecare piesa de mobilier, sculptura, voluta, culoare, uzura a timpului care dau un farmec aparte. Ultima data cand am vizitat Versailles-ul am profitat cat am putut de mult de toate locurile fascinante din el si mi-am dorit mult sa invat si eu macar o bucatica din vastul si sensibilul domeniu al foitei de aur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cand vreau sa ma relaxez sau simt ca nu mai am nicio inspiratie, apelez intodeauna la filmul Sofiei Coppola – Marie Antoinette, este disponibil pe Netflix, asa ca se poate vedea oricand. Recomand oricui este pasionat de arta si cultura franceza. Nici mai recentul  „Jeanne de Barry” cu Johnny Depp si Maiwenn nu este mai prejos si il recomand pentru decoruri si atmosfera.

Imi propusesem demult sa ma perfecționez în arta atat de nobila a gilding- ului, foitei de aur si mi-am dorit sa învaț de la cei mai buni. Așa că atunci când unul dintre restauratorii de la Versailles a avut timp sa ma primească am fost cât se poate de fericita. Cine ma cunoaște, știe ca sunt o „country girl”. Îmi place liniștea, natura, ciripitul pasarelelor…atât cât se poate…Când am mai aflat ca are atelierul intr-un mic sat din Dordogne, la marginea unei păduri iar prin fata atelierului trece un mic râu .. în fiecare dimineață traversez aceasta pădure in drum spre atelier.

Asa ca, ce mai.. iata-ma in mijlocul Frantei, dupa un lung drum cu avionul si schimbat 2 trenuri, unde am trait aceasta experienta de neuitat.  Laurent, cu o generozitate extraordinara (destul de puțin specifica francezilor), ne explica si ne învață sa facem în primul rand corect aceasta artă, după metode tradiționale, asa cum se făcea pe vremea regelui Soare. Facem gesso (un amestec de clei de oase si creta) incalzit la bain- marie, care trebuie sa respecte cu sfintenie o anumita temperatura ca sa ne iasa treaba impecabil, pregatim lemnul pentru lucru aducandu-l la cea mai mare finete posibila, aplicam acest gesso in vreo 10 straturi si curatam intre fiecare strat tocmai ca in momemtul in care se aplica foita de aut tot suportul sa fie liss perfect, in acest domeniu nu este loc de neatentie. “Here peace rules/Ici règne la paix”… asa incepe un capitol dintr-o carte despre restaurare si mestesug. Nu se refera la latura religioasa ci la atmosfera si conditiile ideale atunci cand lucrezi in acest domeniu. Liniste, voie buna, oameni cu ganduri pozitive, toate ajuta la concentratea pe munca ta, la scopul final.  Cateva poze cu fazele prin care am trecut pana am reusit sa pregatesc o bucatica de lemn de 30×30 cm:). Tot procesul se aseamana cumva cu cel din bucatarie cand pregatesti o prajitura mai speciala si cum mie imi place sa prajituresc, aurirea imi vine manusa.

Trecem apoi la realizare moulduri, sunt acele decoratiuni pe care le vedeti pe mobilier si ajuta multa o piesa de mobilier sa se distinga de piesele de serie. Si da, Laurent are matritele originale (cele mai fine detalii sunt redate cu acuratete) pe care le-am putut folosi in cadrul workshop-ului, iata-le mai jos:

Cam asa dupa cateva zile de teorie si practica intensiva in arta aplicarii foitei de aur dupa tehnici si retete din vremea Renasterii, cu produse/ingrediente naturale care dau acest aspect autentic. luxury, rafinat. A fost ca o călătorie in timp, înapoi în istorie, o lectie de istorie despre cum se faceau lucrurile pe care atat de mult le admiram azi in muzee. Am descoperit meșteșugul restauratorului de patrimoniu și auritorului folosind tehnici antice. Am descoperit numeroase fatete ale restaurării mobilierului, numeroasele etape ale procesului de lucru, precum și aspectele tehnice ale auririi. Ah.. si da, am invatat sa fac si acele gesturi meticuloase si delicate ale celui ce aureste:

Las cate va imagini din atelier, sunt sigura ca vor face placere celor pasionati de arta

 

Si desigur pozele de final: Eu & Laurent, vinul si bucatica mea de lemn finalizata:)

P.S. toate pozele imi apartin si as aprecia sa nu fie folosite fara acordul meu.

 

Share