Learn from de best, experienta intr-un atelier din Florența.

Share

De ceva vreme ma tot bantuiau idei si intrebari despre modul in care trebuie sa lucrez ca sa obtin o anumita textura, culoare, uzura credibila la mobila.

Am sute de ore de vopsit, patinat, testat, amestecat culori si pigmenti dar totusi imi doream mai mult de la un finisaj. Inspirata de piesele de mobilier pe care le vedeam in calatoriile mele prin diverse buticuri provensale, bottega cu parfum de lavanda, muzee, etc mi-am propus sa invat mai mult si sa experimentez tehnici noi de decorat mobila din lemn.

Cum reuseau artizanii florentini sa obtina asa niste finisaje frumoase, de ce culorile sunt atat de subtile

iar finisajul extrem de fin, toate acestea venindu-mi in cap de cate ori vizitam o cladire veche, muzeu, biserica, etc.

 

 

Unde altundeva puteam sa imi aleg sa invat decat in Florenta, in inima Toscanei. Mi-am rezervat o saptamana, un ragaz sa studiez si experimentez tehnici decorare mobilier, lemn dupa metode vechi, de sute de ani, asa cum faceau oamenii renasterii iar in paralel  m-am delectat cu toate muzeele care imi ieseau in cale: Uffizi Galery, Palazzo Strozzi, Palazzo Vecchio, Santa Maria Novella, etc. Ce poate fi mai frumos decat sa vizitez dimineata aceste minunatii iar dupa pranz sa intru intr-un atelier in care esti inconjurat de multe lucrari care te inspira, poti pune mana si diseca fiecare ton al piesei, unde pot invata, experienta si intreba tot ce ma intereseaza despre acest domeniu.

 

De cum am intrat in cladirea superba din centru Florentei care gazduieste atelierul am stiut ca am luat cea mai buna decizie. Aceasta este intrarea..

 

In studioul ei din centrul Florenței, aceasta femeie sensibilă și delicată (dar cu o mare putere de muncă și o răbdare extraordinară) ne-a învațat câteva zile cum să combinam pigmenți, sa vopsim și să decoram piese de mobilier după metode vechi, folosind substanțe naturale in așa fel încât să aibă patina și textura autentică a unei piese de mobilier cu vechime.

Am cantarit, amestecat, inmuiat cleiuri la bain- marie, strecurat pigmenti cu ciorapi de damaJ, vopsit, curatat, am facut ceara pentru patina din ceara de albine, lovit mobila cu diverse obiecte ca sa para cat mai authentic, luat praf de pe jos si pus de finisaj.. multe lucruri care nici prin cap nu iti trec. Seamana cumva cu munca unui bucatar excentric numai ca scopul este altul. Mi-a placut mult si cumva am inteles de ce pana acum mie nu imi iesea partea aceasta. Am pus foita de aur, am “crapat” mobila asa cum numai in muzee vezi lucrari si recunosc ca m-am jenat putin in gand de unele dintre lucrurile pe care le facusem pana atunci. “Crackl-ul” trebuie sa fie extrem de fin ca sa fie authentic iar foita de aur se aseaza pe o suprafata extrem dar extrem de fina care se obtine desigur cu multa munca si rabdare.

Am fost  câteva pasionate din toată lumea (Canada, USA, Italia, Romania ), ne uitam, experimentam, am scris si am invatat pas cu pas cum poți să faci piese unice, cu personalitate de care te îndrăgostești pe loc. Las mai jos cateva poze cu atmosfera atelierului, ce am lucrat si diverse etape de lucru, sper sa inspire si alte persoane atrase de latura aceasta si va astept la un workshop unde puteti testa cateva tehnici de antichizare si décor mobilier in stil florentin. Eu, fericita si recunoscătoare pentru asa o experienta.

 

 

Share