Revopsirea mobilei – 8 erori de evitat

Share

Revopsire, restyling, relooking, reconditionare.. asa cum ai ales tu sa numesti aceasta activitate prin care dai o viata noua unei piese de mobilier demult uitate intr-un beci sau care pur si simplu nu iti mai place cum arata, necesita respectarea catorva reguli simple de tot. Este in primul rand o oportunitate de a schimba aspectul mobilei dar trebuie să știi cum să faci corect acest lucru ca sa te bucuri apoi de ea.

Puteti transforma o piesă de mobilier veche intr-o piesa moderna cu doar cateva miscari din pensula.. Care este de fapt ideea? Ca iti poti renova interiorul în câțiva pași, cu un buget mic.. A da o noua viata unei de mobilier nu înseamnă doar a o recicla, ci și a o personaliza astfel încât să fie unica. Ei si aceasta unicitate ii da un farmec deosebit.

Am incercat sa sintetizez cateva greseli facute frecvent si care trebuiesc evitate ca sa iti iasa o treaba buna. Sunt cateva lucruri simple care se aplica indiferent de brandul de vopsea ales sau tehnicile utilizate de tine. Nu va ganditi la ceva complicat.. Intotdeauna la workshop-urile „Restyling & Patina” pe care le organizez obisnuiesc sa spun ca trebuie sa invatam mai intai sa facem lucrurile basic corect si abia apoi prin studiu si experienta, pas cu pas, putem trece la tehnici elaborate si mai complicate.

Descoperiți în imagini ce NU trebuie făcut atunci când revopsiți o piesă de mobilier. Iata asadar cele 8 greseli de evitat inainte de a incepe sa te apuci de treaba:

Greseala nr. 1 Sa nu faci o curățare temeinica a piesei de mobilier.
În primul rând, trebuie să curățați mobilierul temeinic, folosind partea abraziva a buretelui de tip „Scotch Brite” umezit in apa calda si putin sapun lichid. Este prima si cea mai importanta etapa a procesului de vopsire mobilier.

 

Greseala nr. 2 Sa folosesti prea multa apa la curatarea mobilei si sa nu astepti sa se usuce bine lemnul.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este să nu aștepți ca mobilierul să se usuce bine înainte de a începe sa vopsesti. Într-adevăr, după curățare este necesar să vă asigurați că nu mai există apă pe ea. Stergeti cu o cârpă curată și uscată și lăsați sa se usuce natural piesa de mobilier chiar si cateva ore (mai ales iarna cand camera este neincalzita)

Greseala nr. 3 Sa nu amesteci bine vopseaua inainte de folosire

Cand deschizi cutia, vei vedea culoarea dorita, intr-adevar, dar vopseaua trebuie foarte bine amestecata inainte de utilizare. Vopseaua Vintage Paint este pe baza de apa, aceasta inseamna ca pigmenul tinde sa se depoziteze catre fundul cutiei si este necesar sa fie dispersat peste tot. Asa ca ajutandu-te de o lingura sau betisor de lemn amesteca bine de jos in sus in cutia de vopsea cateva minute bune. Eu de exemplu, inainte de a incepe sa spal mobila, intorc cutia cu fundul in sus si o las asa pana termin de spalat. Pigmentul depus pe fundul cutiei incepe sa se amestece cu apa din vopsea si vom obtine apoi culoarea reala.

Greseala nr. 4   Sa crezi ca este suficient un singur strat de vopsea

Sunt necesare cel puțin două straturi de vopsea pentru a asigura o bună acoperire a suprafetei vopsite. Aplicați un substrat, lăsați-l să se usuce, apoi șlefuiți cu o granulație fină (daca sunteti in cautatea unui look cat mai contemporan), aplicați al doilea strat de vopsea. Dupa primul strat s-ar putea sa nu iti placa cum a iesit (depinde de suprafata vopsita, textura, culori) dar nu intra in panica si nu te descuraja. Frumusetea incepe abia la al doilea strat de vopsea aplicat.

 

Greseala nr. 5  Neglijarea timpului de uscare

Este esențial să lăsați vopseaua să se usuce, între cele două maini, dar și la sfârșitul vopsirii. Protejati mobilierul cat timp este inca umed si netratat cu ceara sau lac pentru a vă asigura că îl păstrați intact.

Greseala nr. 6   Sa uitati sa protejati cu lac sau cu ceara de protectie.

Degeaba ai facut atat de mult efort daca la sfarsit nu protejati cu ceara sau cu lac. Vintage Paint este o vopsea naturala, pe baza de apa si intotdeauna trebuie sa protejam suprafata vopsita daca vrem sa reziste in timp. Putem proteja cu lac (varnish) care pastreaza insa aspectul mat al suprafetei vopsite sau cu ceara transparenta (creeaza o textura superba, catifelata). Folosim lac pe suprafete de trafic intens (blat masa, podele, scari, usi, mobilier bucatarie, mobilier baie) iar ceara in restul situatiilor.

Greseala nr. 7  Grabă

Revopsirea mobilierului necesită timp. Este recomandabil să nu vă grăbiți si sa faceti cu atentie si rabdare fiecare operatiune mai ales că unele piese de mobilier pot fi mai complicate decât altele și, prin urmare, necesită mai multă muncă si atentie. Daca simti ca ai obosit sau nu mai ai inspiratie, ia o pauza, bea o cafea, uita-te intr-o revista deco preferata si reincepe sa lucrezi.

 

Greseala nr. 8  Sa nu protejați podeaua

Pentru a preveni stropirea vopselei pe podea, protejați-o cu folii de plastic sau cu o față de masă uzată! Te scuteste de multa bataie de cap ulterior, crede-ma:)

Sper ca micile mele sfaturi ti-au fost utile si te vor ajuta cand vei avea un proiect de reconditionare mobilier. Ma poti contacta oricum pentru orice nelamurire si te poti alatura grupului dedicat de pe facebook unde poti pune orice intrebare legata de cum poti da o viata noua unei piese de mobilier. Poti gasi grupul o simpla cautare pe facebook dupa „Restyling & Patina Mobilier”.

Cu drag,

Monica

 

Share