Cum mixam imprimeurile de pe tesaturile noastre?

Share

mix & match imprimeuri tesaturiImi plac tesaturile, culorile, pattern-urile.. sunt atat de multe materiale frumoase dar in momentul in care trebuie sa aleg am senzatia ca imi prind cumva urechile.. Imi place un material cu flori dar ce sa aleg in combinatie? Sa fie dungi, sa fie geometric, sa fie o singura culoare? Pot sa mai adaug o alta culoare? Conteaza dimensiunea imprimeului?? Daa, sigur ca conteaza..ca si combinatia culorilor si numarul de imprimeuri.. etc. Poate deveni cumva infricosator si ai impresia ca nu stii de unde sa incepi..

Cu siguranta cunosti modul de asortare al mamelor noastre, perfect dar cumva anost.. totul se asorteaza si arata corect.. aici nu este vorba despre asortare ci despre cum sa combini imprimeuri total  diferite in asa fel incat sa rezultatul sa fie spectaculos.

Da, sigur, sunt cateva reguli simple, sfaturi de care trebuie sa tinem cont si pe acestea putem construi tinand cont de ce anume ne place.. Dar aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa dam frau liber imaginatiei si nu putem sa ne facem propriile combinatii care pot arata inedit si surprinzator de bine.

Despre aceste cateva reguli vreau sa va povestec astazi si sper ca dupa ce cititi micul meu articol sa va fie mult mai usor sa luati o decizie si sa fiti tare multumiti de cat de frumos ati armonizat culorile si imprimeurile in interiorul vostru. Cu siguranta veti fi mult mai atenti la toate imprimeurile din jurul vostru si veti cauta sa intelegeti cum au fost mixate:) eu, de ex, nu ma pot abtine.. Sa lucrez cu imprimeurile imi creeaza o stare de neliniste placuta:) pentru ca sunt intodeauana nerabdatoare sa vad ce combinatii arata bine impreuna.

Ce rol au ele? Simplu.. pot trasforma un interior banal din ordinar in extraordinar, ele dau o anumita energie camerei pe care nu o poti obtine altfel. Cand vorbim de imprimeuri incepem de la covor, tapet, draperii, storuri, canapea, fotolii, abajururi, pernute, ottoman..tot ceea ce “imbraca” un interior.

Cum procedam? pe scurt:

  1. Alege 3 imprimeuri diferite, este suficient. Poti incerca mai multe dar devine complicat si greu de tinut sub control
  2. Variaza dimensiunea imprimeurilor: mare/mediu/mic. Foloseste doar unul dintre materiale cu imprimeu la scara mare ca si “showstopper”, alege imprimeuri medii si mici pentru restul
  3. Alege o tesatura cu design floral sau multicolor – imprimeu organic. Cauta un imprimeu geometric, pot fi dungi
  4. Alege un material ce duce cu gandul la buline, chiar daca nu sunt buline.
  5. Pastreaza o paleta coloristica simpla: utilizeaza 2, maxim 3 culori in schema ta.
  6. Alege 1 material care are ambele culori alese de tine
  7. Foloseste culori care au aceeasi intensitate si nuanta. De exemplu nu amesteca pasteluri cu culori in tonuri puternice, rich.

Primul pas – alegerea materialului dorit

Cel mai important este sa incepi cu imprimeul care iti place, pentru care ai pornit aceasta aventura:), pe care nu ti-l poti scoate din cap.  Acesta va fi punctul de plecare pentru celelalte țesături pe care le vei alege. Este foarte posibil ca acest model să spună ceva despre personalitatea ta, iar culorile te vor face să te simți bine. Odata de ti- ai ales materialul care iti place mult, poti incepe sa cauti alte materiale care se potrivesc cu acesta si pe care le vei folosi la restul decoratiunilor. Este important sa nu neglijam  si celelalte decoratiuni care necesita tesaturi: pernute, tapiteria scaunelor/fotoliilor, tablie pat, storuri, abajururi.  Ar fi tare anost sa folosim aceeasi tesatura peste tot, de aceea trebuie sa stablim de la inceput o schema de lucru.

Al doilea pas – Materialul dorit are un design geometric sau organic?

  • Geometric sunt cele care au un model definit. Cele mai simple modele geometrice sunt bulinele sau dungile, dar există și o mulțime de modele geometrice cu adevărat interesante și mai complicate    
  • Organic poate include modele florale sau orice altceva inspirat din natură. Ele pot fi foarte realist interpretate  sau puțin mai abstracte.

Daca prima ta alegere este un material organic, urmatoarea alegere va fi un material geometric si invers.

Sa incepem un mic exemplu, cu siguranta va ajuta mai mult

Sa spunem ca lucram la decorul pentru camera unei fetite si ne place tare mult acest material. Este unul dintre preferatele mele,se numeste „Jolie”, il gasiti aici:

Este un model cu un imprimeu floral de dimensiuni mici, ce include 2 culori de baza (roz prafuit si bleu ciel) cu accente fine de verde de la frunzulite.  Este imprimeu organic. Din moment ce prima mea alegere este un design floral, a 2a optiune va fi ceva cu design geometric. Pot alege ceva cu dungi sau care sa duca cu gandul la dungi.  Am ales un material cu un imprimeu in dungi late (dimensiunea mare din schema de baza). Gandeste-te la culori. Exista vreo culoare in primul material ales de tine pe care vrei sa il pui in evidenta? Da, mi-ar placea sa pun in evidenta rose-ul prafuit sau nuanta de verde ca sa pastram o nota fresh amenajarii..  Am ales nuanta de roz prafuit de la floricele. Tot la fel de mult imi place si varianta in dungi late verzi, creeaza un look fresh si scoate in evidenta mica tenta verde din imprimeul floral.

Indiferent de culoarea aleasa, asigura-te ca aceasta pune in valoare frumos materialul tau de baza. Trebuie sa te mai gandesti si la lezarde si alte accesorii pe care le folosesti la scaune, perdele, draperii, etc. In exemplul meu am hotarat sa folosesc ca si element decorativ acesti bumbisori superbi, intr-o nuanta de albastru care imi sublinieaza frumos culoarea predominanata a floricelelor din tesatura mea.

 

 

Pasul 3: Sa ne gandim putin acum la dimensiunea imprimeurilor de pe tesaturile alese pana acum.

Printurile cu dimensiuni mari se potrivesc cu piesele mari: de exemplu draperii, huse de pilota iar cele cu dimensiuni mici la decoratiuni mai mici: pernute, abajururi, perdelute. Trebuie sa iei in considerare acest lucru dar nu inseamna ca nu poti sa experimentezi, de multe ori pernutele cu printuri florale mari arata minunat,,.

Sa ne intoarcem la exemplul nostru:

  1. Floricele – imprimeu mic
  2. Dungi roz prafuit sau verde – imprimeu mare

Acum trebuie sa alegem a treia țesătură! Acesta este cel distractiv moment! Trebuie sa alegem o tesatura care este la scara mica, intr-o culoare care nu este focus in camera dar se gaseste in imprimeul principal (floricelele). Este materialul care va da o nota neasteptata intregii tale combinatii si poate fi cu dungi, carouri, buline sau orice alta forma geometrica. Se foloseste la perne, abajur, pernute de scaune. Optiunile sunt multe dar trebuie sa stim ca acest imprimeu nu va fi decat un accent (10%), fata de materialul cu imprimeu mare (60%) si cel cu floricele 30%

Prin urmare imprimeul al treilea poate fi o singura culoare sau,  mai interesant, am ales acest imprimeu in sah mic in culoarea floricelelor roz prafuit dar mult mai deschis.

Acestea fiind spuse, pentru al 3- lea imprimeu trebuie sa fii atent la dimensiunile de pana acum. Daca primele 2 alese au patern-uri medii catre mare, atunci va trebui sa balansezi si sa alegi un imprimeu mic. Daca daca pana acum ai patternuri mici va trebui sa alegi un pattern mare si in felul acesta ai posibilitatra  sa alegi o alta culoare pe care sa o pui in valoare.

Amesteca dimensiunea imprimeurilor folosite: de exemplu alege un imprimeu mare, unul mediu si unul mic. Sau alege unul mare si 2 medii.

sau asa

 

Prima mea alegere a fost materialul cu floricele (design mic) iar apoi am ales ceva in dungi mari ca sa balansez si sa scot in evidenta una dintre culorile care imi plac. Pentru a treia  optiune puteam sa merg pe ceva uni sau (mai putin plictisitor) am cautat un material  cu design geometric, mici romburi care se potrivesc cu camera unei fetite si cu rose- ul pudrat de la flori,

Aici este vorba despre o schema simpla, care iti poate usura mult decizia cand vrei sa iti alegi tesaturile pentru interiorul tau dar sa nu iti fie teama sa experimentezi..  Fa-ti un panou pe Pinterest cu materialele care iti plac, joaca-te cu ele putin, mixeaza si vezi cum iti place. Nu-ti fie teama sa spargi regulile..

As mai vrea sa scriu cateva lucruri despre cum ti-ar iesi mai usor aceste combinatii de imprimeuri:

  • Lasa spatiu imprimeurilor sa se puna in valoare

Daca faci o tablie de pat cu o tesatura florala, atunci cel mai probabil ar trebui sa faci pernutele intr- o singura culoare sau daca ai canapeaua intr- o singura culoare, te poti juca cu diverse imprimeuri la pernute.

  • Cum distribui imprimeurile in camera ta?
  1. Distribuie uniform in toata camera imprimeurile.
  2. Nu le pozitiona intr-o singura parte a spatiului pentru ca va arata totul disproportionat. În plus, este bine să intercalezi tesaturi uni printre cele cu imprimeu pentru ca ochiul are nevoie sa se odihneasca iar suprapunerea prea multor imprimeuri poate parea haotica si obositoare. De exemplu daca draperile sunt cu imprimeu, atunci storurile sau perdelele sa fie uni. Imprimeuri se pun bine in valoare cand este spatiu.. Printre pernutele de pe canapea cu imprimeu, insereaza unele si intr-o singura culoarea. Daca avem un covor cu imprimeu mare, atunci vom fi ponderati cu restul tesaturilor din camera (imprimeuri la scara mica sau chiar uni).

Let it be funny!

Decorarea unei camere ar trebui să fie distractivă și plăcută! Adaugă lucrurile încet și bucură-te de achizitiile facute pentru diferitele elemente. Faceți din acest moment o experiență placuta în sine! 

Sper ca te-am ajutat cumva sa intelegi mai bine cum poti mixa imprimeurile si trebuie sa iti amintesc ca prima regula este sa joci, adica sa iti aduni diverse mostre pe masa, sa te joci cu ele si sa vezi efectiv cum se produc schimbarile si cand totul devine armonios.

Cu drag,

Monica

 

Share